Aankondiging boek “Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts spoor”

 

De Stichting Flehite Publicaties (SFP) kondigt bij deze aan dat rond 1 november 2020 een nieuwe uitgave zal verschijnen, geschreven door Jan Carel van Dijk.

 

Al meer dan 150 jaar is het spoor niet meer weg te denken uit Amersfoort. De stad heeft haar groei en ontwikkeling voor een belangrijk deel te danken aan de komst van de trein. Het werd een knooppunt tussen west, noord en oost. Tot de dag van vandaag is het een van de drukste stations, met een groot aantal nationale en internationale verbindingen.

Amersfoort heeft in het verleden een aantal bijzondere stations gekend, waaronder het overstapstation op de plaats van het huidige Centraal, maar ook het oude stationsgebouw aan het Smallepad, dat nog steeds in ere wordt gehouden. Verder was er aan de Vlasakkers vroeger een halte, die maakte dat het gebied rond de dierentuin goed bereikbaar was en kon je enige tijd op weg naar het centrum bij de Koppelpoort uitstappen.

Rond de stations ontstonden industrieën die landelijke bekendheid hadden, zoals de Phoenix bierbrouwerij, de Erdal fabriek en de koekjesbakkerij van Meursing.

 

Vandaag de dag spreken we over gemiddeld ruim 50.000 in- en uitstappende treinreizigers per werkdag. Dit nog los van het overstappen. Hoe het zover gekomen is en wat daar allemaal bij kwam kijken wordt getoond in het boek Ruim Anderhalve Eeuw Amersfoorts Spoor met prachtig beeldmateriaal. Compacte teksten geven maximale informatie en de nodige wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld dat Amersfoort momenteel niet drie maar zelfs vier en in zekere zin zelfs vijf stations telt.

Het boek is te koop bij de boekhandel of via de site van de Oudheidkundige Vereniging Flehite.

Titel: Ruim anderhalve eeuw Amersfoorts Spoor

Samenstelling en tekst: Jan Carel van Dijk

Uitgever: Stichting Flehite Publicaties

ISBN: 978 90 8207 487 1

Uitvoering: 218 X 170 mm liggend, 80 pagina’s, gesatineerd papier, hardcover met glanslaminaat

Verkoopprijs: € 14,95 

 

 

 

Het boek in mijn boekenkast.                                           Jan Carel van Dijk vertelt